Μπορεί να συνηθίζουμε να λέμε ότι δεν πρέπει να κρίνουμε τα βιβλία από το εξώφυλλό τους, αλλά στην εποχή της εικόνας, η σημασία της πρώτης εντύπωσης είναι ίσως μεγαλύτερη από ποτέ. Ειδικά, μάλιστα, όταν αυτή η πρώτη εντύπωση δίνεται σε άτομο που μπορεί να σας προσλάβει, είναι εύλογο πως η σημασία της αυξάνεται ακόμη περισσότερο. Το Business Insider μίλησε με τη Nicole Williams του LinkedIn, για να μας παρουσιάσει 11 από τα σημαντικότερα λάθη που μπορεί να κάνει κανείς κατά την επιλογή της φωτογραφίας στο επαγγελματικό του προφίλ. Ας τα δούμε ένα-ένα…

  1. Φωτογραφίες με τετράποδους φίλους. Όσο χαριτωμένοι κι αν είναι, η Williams αναφέρει πως, εκτός κι αν είστε κτηνίατρος, θα πρέπει να τις αποφύγετε. Α, και μην ξεγελαστείτε – στην κατηγορία εμπίπτουν και τα μη τετράποδα ζώα (πτηνά, ερπετά κλπ).
  2. Ομαδικές φωτογραφίες. Η φωτογραφία πρέπει να περιλαμβάνει μόνο εσάς, αφού διαφορετικά ο ενδιαφερόμενος δεν θα μπορέσει να σας εντοπίσει. Επίσης, είστε σίγουροι ότι θέλετε να σας χαρακτηρίσει ο άλλος κρίνοντας από τους φίλους σας;
  3. Φωτογραφίες του μωρού σας. Μπορεί να είναι χαριτωμένη επιλογή αν μιλάμε για το Facebook, αλλά, κακά τα ψέματα, δεν ταιριάζει σε ένα επαγγελματικό προφίλ στο LinkedIn.
  4. Παλιές φωτογραφίες. Μπορεί η φωτογραφία που σας είχαν τραβήξει πριν από 10 χρόνια να σας κολακεύει και να κρύβει τις ατέλειες που πρόσθεσε πάνω σας ο χρόνος, αλλά καλό θα είναι να την αποφύγετε, αφού όταν έρθει η ώρα της συνέντευξης ο υποψήφιος εργοδότης σας μάλλον θα απογοητευτεί.
  5. Μη σοβαρές φωτογραφίες. Μπορεί να είστε κοινωνικό άτομο και να ξέρετε να περνάτε καλά, αλλά μια φωτογραφία σας με μπικίνι (ειδικά αν είστε άντρας) ή από την τελευταία έξοδο όπου γίνατε λιώμα, μάλλον δεν θα προκαλέσει και την καλύτερη εντύπωση.
  6. Πολύ σοβαρές φωτογραφίες. Είπαμε να αποφύγετε τις ασόβαρες πόζες, αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Χαμογελάστε λίγο, ώστε να μην θυμίζετε το ύφος του Σβαρζενέγκερ στον Εξολοθρευτή.  Α, και προτιμήστε τις έγχρωμες φωτογραφίες αντί για τις ασπρόμαυρες (εκτός κι αν κάνετε οντισιόν για ταινία του Μπέλα Ταρ).
  7. Φωτογραφίες γάμου.  Ναι ναι, είναι η σημαντικότερη στιγμή της ζωής σας κλπ κλπ. Εκτός, όμως, κι αν είστε σχεδιαστής νυφικών, καλύτερα να κρατήσετε τις γαμήλιες φωτογραφίες στο προσωπικό σας άλμπουμ – ή, έστω, ανεβάστε τις στο Facebook.
  8. Κακής ποιότητας εικόνες. Αποφύγετε τις «πιξελιασμένες» εικόνες ή τις φωτογραφίες στις οποίες έχουν διαταραχτεί οι αναλογίες. Στην ανάγκη, βάλτε ένα φίλο να σας φωτογραφήσει (κατά προτίμηση με κανονική φωτογραφική μηχανή και όχι με το κινητό).
  9. Avatar. Όσο κι αν σας αρέσει ο Μπάτμαν και ο Σπάιντερμαν, αποφύγετε τα avatar κάθε είδους (γατάκια, ηθοποιούς, εξώφυλλα δίσκων κλπ) και χρησιμοποιήστε κάποια πραγματική φωτογραφία σας.
  10. Φωτογραφίες και λογότυπα των προϊόντων σας. Οι άνθρωποι θέλουν να σας γνωρίσουν ως άτομο και όχι μέσω της εταιρείας ή του προϊόντος που αντιπροσωπεύετε (που, άλλωστε, έχουν ήδη δικές τους ιστοσελίδες για όσους θέλουν να τα γνωρίσουν).
  11. Έλλειψη φωτογραφίας. Σύμφωνα με την Williams, η απουσία φωτογραφίας στο προφίλ σας είναι ίσως το μεγαλύτερο σφάλμα που θα μπορούσατε να κάνετε, αφού τα προφίλ με φωτογραφία έχουν 7 φορές περισσότερες πιθανότητες να τραβήξουν την προσοχή κάποιου. Επίσης, μην ξεχνάτε πως ειδικά σε περιπτώσεις ανθρώπων με συνηθισμένο όνομα, η φωτογραφία έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία αφού βοηθά τον ενδιαφερόμενο να ξεχωρίσει αυτόν που ψάχνει.

Κλείνοντας, η Williams αναφέρει 4 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την φωτογραφία στο προφίλ σας:

  • Επιλέξτε ντύσιμο που να αντικατοπτρίζει την ατμόσφαιρα της δουλειάς στην οποία θα θέλατε να απασχοληθείτε.
  • Επιλέξτε μια φωτογραφία που να εκφράζει την ενέργεια και την προσωπικότητά σας.
  • Δώστε προσοχή στη στάση σας. Μην καμπουριάζετε και προσπαθήστε να πετύχετε καλή στάση, αφού κάτι τέτοιο δείχνει αυτοπεποίθηση και ανταγωνιστικότητα.
  • Βεβαιωθείτε ότι είστε χαλαροί και ότι χαμογελάτε.

via Business Insider

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 25 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ