Έχει σώσει ζωές και έχει διαλύσει γάμους, έχει δημιουργήσει μια ολόκληρη νέα διάλεκτο και έχει φέρει δισεκατομμύρια σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών. Καθώς όμως το ταπεινό SMS συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής, δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται για πόσο καιρό ακόμη μπορεί να επιβιώσει στην εποχή των έξυπνων κινητών τηλεφώνων.

Πράγματι, αν και η άνοδος του αριθμού των SMS ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν ενδείξεις ότι σε αρκετές χώρες έχει φτάσει τα όριά του, με εφαρμογές όπως το WhatsApp να προσφέρουν δωρεάν παρόμοια υπηρεσία, εμπλουτισμένη, επιπλέον, με επιπρόσθετες δυνατότητες. Παρόλα αυτά, η δημοτικότητα υπηρεσιών όπως το Twitter δείχνει ότι ακόμη κι αν το SMS κλείνει σιγά-σιγά τον κύκλο του, η ιδέα της επικοινωνίας μέσω σύντομων μηνυμάτων δεν θα μας αφήσει τόσο εύκολα.

Ας δούμε, όμως, μια μικρή αναδρομή σε μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές στιγμές στην ιστορία του SMS, από το 1992 έως σήμερα:

  • 1992: Στέλνεται το πρώτο SMS από έναν Βρετανό μηχανικό που εύχεται «Καλά Χριστούγεννα» από το δίκτυο της Vodafone Ηνωμένου Βασιλείου.
  • 1995: Δημιουργείται το σύστημα πληκτρολόγησης T9 που επιταχύνει την σύνταξη μηνυμάτων.
  • 2001: Ο όγκος των γραπτών μηνυμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο το μήνα.
  • 2002: Μια υπηρεσία που ονομάζεται Text2TV ισχυρίζεται ότι θα επιτρέπει την αποστολή μηνυμάτων προς την τηλεόραση σας και εσείς θα μπορείτε να απαντάτε μέσω του τηλεκοντρόλ. Δεν καταφέρνει όμως ποτέ να ξεκινήσει.
  • 2003: Ο Ντέιβιντ Μπέκαμ στέλνει μια σειρά από πικάντικα μηνύματα στην προσωπική του βοηθό και όταν δημοσιεύονται, ο γάμος του παραλίγο να τελειώσει.
  • 2004: Ο Τόνι Μπλερ συμμετέχει σε ζωντανή ομαδική συνομιλία μέσω γραπτών μηνυμάτων.
  • 2005: Ο διαγωνισμός της Eurovision περιλαμβάνει ψήφους μέσω SMS, δημιουργώντας την μεγαλύτερη «τηλεψηφοφορία» όλων των εποχών.
  • 2008: Η εταιρεία ερευνών Nielsen αναφέρει ότι ο μέσος αμερικανός στέλνει περισσότερα μηνύματα το μήνα από ότι τηλέφωνα.
  • 2009: Ιδρύεται το WhatsApp, μια υπηρεσία που επιτρέπει την αποστολή δωρεάν μηνυμάτων.
  • 2011: Ο αριθμός των γραπτών μηνυμάτων που στέλνονται τα Χριστούγεννα πέφτει σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές σε Φινλανδία, Χονγκ Κονγκ, Ισπανία και Ολλανδία.
  • 2012: Η Ofcom αναφερει ότι τα γραπτά μηνύματα είναι η πιο συνηθισμένη μέθοδος για την καθημερινή επικοινωνία μεταξύ οικογενειών και φίλων – το 58%  των Βρετανών τα χρησιμοποιεί τουλάχιστον μια φορά τη μέρα.

Κι αν όλα τα παραπάνω δεν σας έφτασαν, δείτε το infographic που δημοσιεύει το Mashable, όπου παρουσιάζεται όχι μόνο η ιστορία αλλά και η …προϊστορία του SMS, από την επικοινωνία μέσω σημάτων καπνού μέχρι σήμερα.

Πηγές: Guardian, Mashable

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ