Google

Οι αλλαγές που εισήγαγε η Google στη μηχανή αναζήτησης της με το Search Plus Your World προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων από πολλές πλευρές, λόγω της εντονότατης προβολής του Google+ σε αυτά. Χαρακτηριστικότερη όλων ίσως ήταν η αντίδραση του Twitter, που μόλις μια μέρα μετά την ανακοίνωση της νέας λειτουργίας, χαρακτήρισε το Search Plus Your World ως κακό για ολόκληρο το internet. Σε συνέχεια της κόντρας, μηχανικοί των Facebook, Twitter και MySpace αξιοποίησαν τον ελεύθερό τους χρόνο για να δημιουργήσουν μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο ένα εργαλείο που αξιοποιεί την υπάρχουσα αναζήτηση της Google για να φέρει στους χρήστες πιο δίκαια, σωστά και χρήσιμα, κατά τη γνώμη τους, κοινωνικά αποτελέσματα. Του έδωσαν, μάλιστα, το όχι τυχαίο όνομα “Don’t be evil”.

Focus on the user

Για όσους δεν το γνωρίζουν, η φράση “Don’t be Evil” (Μην είσαι κακός) αποτελεί εδώ και χρόνια το μότο της Google στην προσπάθειά της να περάσει ένα καλό, ανθρώπινο προφίλ εταιρείας που πάνω από όλα βάζει το καλό του χρήστη. Αντίστοιχα, ο τίτλος του website στο οποίο φιλοξενείται το εργαλείο είναι “Focus on the user”, που σημαίνει «Εστίασε την προσοχή στον χρήστη». Στην περιγραφή του εργαλείου, οι δημιουργοί του αναφέρουν, χαρακτηριστικά, τα εξής:

Πόσο καλύτερη θα ήταν η κοινωνική αναζήτηση εάν η Google περιλάμβανε σε αυτή αποτελέσματα από ολόκληρο το διαδίκτυο; Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Δημιουργήσαμε ένα εργαλείο που χρησιμοποιεί τα κριτήρια αξιολόγησης της ίδιας της Google – τον αλγόριθμο των δικών της αποτελεσμάτων αναζήτησης – για να καθορίσουμε το περιεχόμενο των κοινωνικών δικτύων που θα έπρεπε να εμφανίζεται στις περιοχές στις οποίες τώρα έχει μπει «καρφωτό» (hardcoded) το Google+.

Όλη η πληροφορία σε αυτό το demo προέρχεται από την ίδια τη Google και όλες οι αποφάσεις ως προς την κατάταξη των αποτελεσμάτων γίνονται από τους ίδιους τους αλγόριθμους της Google. Δεν πραγματοποιείται πρόσβαση σε κανένα άλλο AΡI.

Το εργαλείο που δημιούργησαν οι μηχανικοί των τριών υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι τίποτα άλλο από ένα απλό boοkmarklet, το οποίο χρειάζεται απλώς να τραβήξετε στην μπάρα με τα αγαπημένα του Firefox, του Chrome ή του Safari. Για να το χρησιμοποιήσετε, πηγαίνετε στη σελίδα focusontheuser.org και πατήστε το κουμπί “Try a More Relevant Google”. Στη συνέχεια, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πραγματοποιήσετε μια αναζήτηση στο Google και όταν φορτώσουν τα αποτελέσματα, να πατήσετε το bookmarklet για να τα τροποποιήσει.

Όπως μπορείτε ίσως να διαπιστώσετε από το παραπάνω βίντεο, τα αποτελέσματα είναι κατά πολύ πλουσιότερα ως προς το κοινωνικό τους κομμάτι. Το γεγονός, μάλιστα, ότι το bookmarklet δημιουργήθηκε χωρίς την χρήση τρίτων API, φαίνεται πως καταρρίπτει  τον αντίλογος της Google ότι ο λόγος που δεν συμπεριλαμβάνει τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα στα αποτελέσματα αναζήτησης είναι γιατί δεν έχει πρόσβαση στα API τους.

Πηγή: ZDNet

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 23 Ιανουαρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Μηχανικοί των Twitter, Facebook, MySpace φτιάχνουν τη δική τους αναζήτηση και λένε στη Google “Don’t be Evil”

Comments are closed.