Google Earth

Σχεδόν δύο χιλιάδες χώρους πιθανού αρχαιολογικού ενδιαφέροντος στη Σαουδική Αραβία ανακάλυψε καθηγητής από την Αυστραλία, χωρίς καν να χρειαστεί να σηκωθεί από την καρέκλα του γραφείου του, στο Περθ. Ο David Kennedy, από το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας που δεν έχει πάει ποτέ στη Σαουδική Αραβία, αντί για …μαστίγιο, αξίνα και τα υπόλοιπα σύνεργα ενός σωστού αρχαιολόγου, αρκέστηκε να χρησιμοποιήσει έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή και το Google Earth.

Συγκεκριμένα, ο Kennedy κάλυψε περίπου 1240 τετραγωνικά χιλιόμετρα έκτασης στη Σαουδική Αραβία χρησιμοποιώντας το πρόγραμμα της Google και με τη λειτουργία του birds-eye view εντόπισε 1977 πιθανούς αρχαιολογικούς χώρους, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και 1082 αρχαίοι πέτρινοι τάφοι.

Όπως εξηγεί, οι αεροφωτογραφίες της Σαουδικής Αραβίας δεν είναι διαθέσιμες στους περισσότερους αρχαιολόγους και είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να πετάξει κανείς πάνω από τη χώρα. Για να επιβεβαιώσει ότι τα ευρήματά του αποτελούσαν απομεινάρια αρχαίας ζωής και όχι απλή βλάστηση ή σκιές, ζήτησε τη βοήθεια φίλου του που ζει στη Σαουδική Αραβία και – αν και δεν είναι αρχαιολόγος – ανέλαβε να φωτογραφήσει ενδεικτικά δύο περιοχές.

Συγκρίνοντας τις φωτογραφίες του φίλου του με αντίστοιχες εικόνες που είχε δει στην Ιορδανία, ο Kennedy θεωρεί πως τα ευρήματά του μπορεί να έχουν ηλικία έως και 9000 χρόνια. Παρόλα αυτά, η αυτοψία κρίνεται επιβεβλημένη προκειμένου να επιβεβαιωθεί η εικασία του, καθώς μέσω του Google Earth δεν είναι δυνατό να υπολογιστεί η ηλικία ενός ευρήματος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το 2008, επίσης Αυστραλοί ερευνητές, αυτή τη φορά από τη Μελβούρνη, είχαν εντοπίσει με τον ίδιο τρόπο 463 αντίστοιχους χώρους στο Αφγανιστάν.

Πηγή: NewScientist

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως χάρη στο Google Earth

  1. Pingback: Σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως χάρη στο Google Earth | Corner Cafe

Comments are closed.