Με αφορμή την επέτειο των 40 χρόνων λειτουργίας των δορυφόρων Landsat της NASA, που συλλέγουν στοιχεία για την επιφάνεια του πλανήτη, η Google διαθέτει τις φωτογραφίες τους online, μέσω του Google Earth. Οι φωτογραφίες των δορυφόρων, που κινούνται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη κάθε 16 μέρες από τον Ιούλιο του 1972, είναι πλέον διαθέσιμες με τη μορφή βίντεο timelapse (που αποτελείται, δηλαδή, από εικόνες τραβηγμένες από το ίδιο σημείο αλλά με χρονική διαφορά).

Με τα βίντεο αυτά μπορείτε να ταξιδέψετε στο χρόνο από το 1999 έως το 2011, για να δείτε τις μεταβολές που έχουν συντελεστεί στην επιφάνεια της γης. Παραδείγματα τέτοιων μεταβολών περιλαμβάνουν την αποψίλωση των δασών του Αμαζονίου, την αστική ανάπτυξη του Λας Βέγκας ή ακόμη και την διαφορά στην κάλυψη περιοχών με χιόνι ανάλογα με την εποχή.

Google Earth Timelapse Videos

Η Google, μάλιστα, θεωρεί πως τα συγκεκριμένα δεν αποκλείεται να είναι ίσως τα μεγαλύτερα κάδρα (frames) βίντεο που δημιουργήθηκαν ποτέ για το διαδίκτυο. Αναφέρει, χαρακτηριστικά, πως εάν μπορούσαμε να δούμε ολόκληρο το βίντεο σε πλήρη ανάλυση, ένα μοναδικό frame θα έφτανε τα 1,78 terapixes – έκταση που ισοδυναμεί με 18 ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Πηγή: Google Lat Long Blog

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 24 Ιουλίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ