Δεν επιτρέπεται σχολιασμός στο Οι 10 καλύτερες εφαρμογές και υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στο Freeweird το 2012

Για τέταρτη συνεχόμενη παραμονή πρωτοχρονιάς το Freeweird συγκεντρώνει τις 10 καλύτερες εφαρμογές και υπηρεσίες που παρουσιάστηκαν στις σελίδες του κατά το διάστημα της χρονιάς που ετοιμάζεται να μας αφήσει. Η ιδιαιτερότητα της φετινής λίστας σε σχέση με τις προηγούμενες είναι ότι κάποιες από τις εφαρμογές που ξεχώρισαν δεν ήταν νέες. Πραγματοποίησαν, όμως, τόσο μεγάλες αλλαγές που δεν μπορείς παρά να τις αντιμετωπίσεις ως κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ήξερες. Ας τις δούμε, όμως, χωρίς χρονοτριβές, με αντίστροφη σειρά…

#10. URL Fixer

Απλό και σχεδόν «αόρατο», το URL Fixer είναι μια πρακτικότατη επέκταση για τον Firefox που αναλαμβάνει να διορθώσει αυτόματα τα πιο συνηθισμένα λάθη κατά την πληκτρολόγηση μιας ηλεκτρονικής διεύθυνσης. Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι λάθη από κεκτημένη ταχύτητα τύπου google.con ή ςςς.γοογλε.ψομ αποτελούν παρελθόν

Το URL Fixer είναι από εκείνες τις εφαρμογές που εγκαθιστάτε και μετά ξεχνάτε ότι υπάρχουν, αλλά που μπορούν να βελτιώσουν την παραγωγικότητά σας σε καθημερινή βάση. Για την ακρίβεια, η λειτουργία του, τουλάχιστον ως ένα μέρος της, θα μπορούσε άνετα να έρχεται ενσωματωμένη σε έναν browser.

#9. Pinterest

Μπορεί οι προσδοκίες που αρχικά δημιούργησε να ήταν υπερβολικές, κανείς όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι μέσα σε ένα μόλις χρόνο το Pinterest κατάφερε να εξελιχθεί σε μία από τις πιο υπολογίσιμες δυνάμεις στον χώρο των υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης.

Χωρίς να κάνει κάτι πρωτοποριακό από άποψη υλοποίησης, απέκτησε μια σταθερή βάση χρηστών και πολλούς μιμητές, με τον CEO του να αποδίδει την επιτυχία του στο επιτυχημένο μάρκετινγκ.

#8. Chrome για iOS

Ο browser είναι η πιο σημαντική εφαρμογή όχι μόνο για τους επιτραπέζιους υπολογιστές αλλά και για τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα και τα tablet. Και, κακά τα ψέματα, όσο καλός κι αν είναι ο Safari, οι πιθανότητες να τον χρησιμοποιείς και στο desktop είναι ελάχιστες.

Κάπου εδώ βρίσκεται το δυνατό σημείο του Chrome για iOS, που σας επιτρέπει να συγχρονίζετε εύκολα τα δεδομένα σας μεταξύ διαφορετικών συσκευών, εξασφαλίζοντας καλύτερη εμπειρία στην πλοήγησή σας.

Φυσικά, αυτό από μόνο του δεν θα ήταν αρκετό αν ο Chrome δεν ήταν, εκτός των άλλων, ένας πολύ καλός και ολοκληρωμένος browser – ίσως η μόνη σοβαρή εναλλακτική λύση στην πλατφόρμα του iOS.

#7.  WordPress SΕO by Yoast

Πρόσθετα για το WordPress που υπόσχονται να βελτιώσουν την φιλικότητα του ιστοχώρου σας προς τις μηχανές αναζήτησης υπάρχουν πολλά. Αυτό που ξεχωρίζει, όμως, είναι το WordPress SΕO by Yoast, λόγω του σφαιρικού τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει το αντικείμενο.

Έτσι, πέρα από τις βασικές βελτιώσεις, προσπαθεί να σας παροτρύνει να γράψετε καλύτερο, ως προς το SEO, περιεχόμενο, ενώ σας λύνει τα χέρια και σε μια σειρά από τεχνικά ζητήματα που διαφορετικά θα σας ζητούσαν να λερώσετε τα χέρια σας με κώδικα ή να εγκαταστήσετε επιπλέον πρόσθετα: από την δημιουργία XML Sitemap και την σωστή δόμηση των διευθύνσεων URL έως την υποστήριξη του Open Graph του Facebook και των Twitter Cards.

#6. Aviary

Το Aviary είχε καταφέρει να μπει στην αντίστοιχη λίστα του 2010, ως μία από τις πιο ενδιαφέρουσες και πρωτότυπες, τότε, online σουίτες επεξεργασίας γραφικών. Τί άλλαξε, όμως, από τότε μέχρι τώρα; Για αρχή, το Aviary έκανε στροφή 180 μοιρών ως προς το κοινό στο οποίο απευθύνεται. Έτσι, αντί να στοχεύει σε απλούς χρήστες μέσω της online υπηρεσίας του, το 2011 άνοιξε το API του, δίνοντας στους προγραμματιστές την δυνατότητα να το ενσωματώνουν στις εφαρμογές τους.

Το 2012, όμως, ήταν πιθανότατα η πιο καθοριστική χρονιά στην σύντομη ιστορία του, αφού τον Γενάρη κυκλοφόρησε νέα, πλήρως επανασχεδιασμένη έκδοση του Aviary Photo Editor, κάνοντάς τον πιο ευέλικτο και πλούσιο σε δυνατότητες. Τον ίδιο μήνα κυκλοφόρησε εφαρμογή επεξεργασίας φωτογραφιών για το Facebook και λίγους μήνες αργότερα συνεργάστηκε με τη Yahoo για να φέρει αντίστοιχες δυνατότητες στο Flickr.

To αποκορύφωμα, όμως, στην εξέλιξή του αποτέλεσε η συνεργασία με το Twitter, βοηθώντας το κοινωνικό δίκτυο να φέρει τα δικά του φίλτρα στις φωτογραφίες του.

Για αλλού ξεκίνησε κι αλλού βρέθηκε, λοιπόν, το Aviary, σε μια απόφαση που, όμως, μόνο σε κακό δεν φαίνεται να του βγαίνει.

#5. Popcorn Maker

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα πράγματα που είδαμε φέτος από τη Mozilla ήταν το Popcorn Maker, μια δωρεάν διαδικτυακή εφαρμογή δημιουργίας διαδραστικών βίντεο, φτιαγμένη αποκλειστικά με διαδικτυακές τεχνολογίες: HTML, CSS, JavaScript.

Πράγματι, χάρη στην HTML5, το βίντεο γίνεται ακόμη ένα στοιχείο της HTML, κάτι που σημαίνει πως μπορεί να υποστεί επεξεργασία και να συνδυαστεί με άλλα κομμάτια πληροφορίας. Το Popcorn Maker διευκολύνει αυτή την επεξεργασία, επιτρέποντας την προσθήκη διαδραστικού περιεχομένου όπως κείμενο, χάρτες, πρόγνωση καιρού, links, Tweets και πολλά άλλα.

#4. Pocket

Ακόμη μία υπηρεσία που άλλαξε ριζικά φέτος ήταν το Pocket. Όντας αρχικά γνωστό ως Read It Later, άλλαξε όνομα, εμφάνιση και φιλοδοξίες, ενώ το φθινόπωρο κυκλοφόρησε και σχετική εφαρμογή για Mac.

Με ένα πλήρως ανανεωμένο περιβάλλον χρήσης και νέες λειτουργικότητες, το Pocket εξελίχθηκε γρήγορα σε μια υπηρεσία που πλέον δεν περιορίζεται μόνο στην απλή αποθήκευση ιστοσελίδων. Αντίθετα, αποτελεί πλέον μια καλαίσθητη και εύχρηστη πλατφόρμα ανάγνωσης που ανταγωνίζεται απευθείας εφαρμογές όπως το Instapaper και το Readability.

#3. SkyDrive

Άλλη μία υπηρεσία που μεταμορφώθηκε προς το καλύτερο μέσα στο 2012 ήταν το SkyDrive. Πράγματι, μπορεί η Microsoft να μείωσε τον δωρεάν αποθηκευτικό χώρο της υπηρεσίας στα 5GB από τα 25GB, οι βελτιώσεις, όμως, που πραγματοποίησε ήταν τόσες που σε αποζημιώνουν και με το παραπάνω: εφαρμογές για όλες τις μεγάλες πλατφόρμες, μια εξαιρετική online έκδοση και η άψογη συνεργασία με το Office Web Apps είναι λειτουργίες που δεν μπορείς εύκολα να αγνοήσεις.

Έτσι, αυτό που κάποτε δεν ήταν τίποτε άλλο από μια κακή αντιγραφή του Dropbox, πλέον έχει εξελιχθεί σε μία από τις πιο αξιόλογες υπηρεσίες για την αποθήκευση και τον συγχρονισμό των δεδομένων σας μεταξύ διαφορετικών υπολογιστών.

#2. Google Maps για iOS

Η πιο αναμενόμενη εφαρμογή του 2012 ήταν, δίχως αμφιβολία, το Google Maps για iOS. Πράγματι, μετά την αντικατάσταση του Google Maps από το προβληματικό Apple Maps, πολλοί ήταν αυτοί που έφτασαν στο σημείο ακόμη και να καθυστερούν την αναβάθμιση στο iOS 6 μέχρι η Google να κυκλοφορήσει την επίσημη εφαρμογή της.

Όταν αυτό, τελικά, έγινε, αποδείχτηκε πως η αναμονή άξιζε τον κόπο, καθώς μιλάμε πλέον για μια πλήρως αναβαθμισμένη εφαρμογή που η ίδια η Google δεν διστάζει να χαρακτηρίσει ως καλύτερη ακόμα κι από αυτή του Android.

#1. Outlook.com

Παρά την τεράστια βάση χρηστών και την μακρόχρονη ιστορία του, το απαρχαιωμένο Hotmail μόνο κακούς συνειρμούς προκαλούσε και οποιαδήποτε προσπάθεια ανάστασής του μάλλον ήταν καταδικασμένη σε αποτυχία. Έτσι, η Microsoft πήρε την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσει, ουσιαστικά, μια εντελώς νέα υπηρεσία, που δεν θυμίζει σε τίποτα την απαράδεκτη εμπειρία χρήσης του προκατόχου της.

Το Outlook.com είναι μια εξαιρετική υπηρεσία e-mail, με μοντέρνο περιβάλλον χρήσης, γρήγορη και πλούσια σε λειτουργικότητες, που δεν έχει πλέον να ζηλέψει τίποτα από κανέναν ανταγωνιστή. Εάν σκέφτεστε να δημιουργήσετε νέο λογαριασμό e-mail, το Gmail δεν είναι πια μονόδρομος. Εάν, πάλι, διαθέτετε κάπου ξεχασμένο κάποιο Hotmail, δεν χωράει συζήτηση πως πρέπει να το αναβαθμίσετε σε Outlook.com.



Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ