Συνεχίζοντας την παράδοση που ξεκίνησε την περασμένη παραμονή πρωτοχρονιάς, το Freeweird επιλέγει και φέτος 10 δωρεάν προγράμματα, online και μη, που ξεχώρισαν ανάμεσα στα περίπου 550 άρθρα που δημοσίευσε μέσα στο 2010. Η επιλογή είναι εντελώς προσωπική, δεν έχει σκοπό να περάσει ως «αντικειμενική» και, εκτός των άλλων, δεν ήταν εύκολη καθώς αναγκάστηκα να αφήσω έξω αξιόλογες εφαρμογές. Χωρίς άλλες χρονοτριβές, ακολουθεί η λίστα, με αντίστροφη σειρά (έτσι για σασπένς):

#10. WizMouse (βελτίωση του scroll σε Windows)

Το WizMouse φέρνει στα Windows μια λειτουργία που σε άλλα λειτουργικά έρχεται προεγκατεστημένη: Σας επιτρέπει να κάνετε scroll σε οποιοδήποτε ανοιχτό παράθυρο χωρίς να είναι απαραίτητο να το φέρετε πρώτα στο προσκήνιο, φτάνει να βρίσκεται εντός του οπτικού σας πεδίου.

Μπορεί να μην είναι τέλειο και να έχει περιθώρια βελτίωσης (π.χ. δουλεύει μόνο με το ποντίκι και όχι με touchpad), έχει καταλήξει όμως να γίνει ένα από τα προγράμματα που όταν καμιά φορά πάψουν να λειτουργούν, καταλαβαίνω πόσο μου λείπουν.

image

#9. Soluto (βελτίωση του χρόνου εκκίνησης των Windows)

Το Soluto είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα που μέσα από ένα εύχρηστο και καλαίσθητο περιβάλλον σας βοηθά να ξεκαθαρίσετε τις εφαρμογές που θα ξεκινούν αυτόματα κατά την εκκίνηση των Windows, ακόμη κι αν δεν διαθέτετε τις απαραίτητες γνώσεις ώστε να αναγνωρίσετε τί ακριβώς κάνει η κάθε μία. Εάν οι πολλές εφαρμογές που έχετε εγκαταστήσει καθυστερούν την εκκίνηση του υπολογιστή σας, αξίζει να το δοκιμάσετε.

image

#8. Scrybe (multitouch gestures – α λα Mac – στο touchpad του laptop)

Ο μόνος λόγος για τον οποίο το Scrybe δεν μπαίνει ψηλότερα στη λίστα είναι γιατί δεν λειτουργεί σε όλους τους τύπους laptop. Σε όσους υποστηρίζει όμως, ενεργοποιεί δυνατότητες όπως οριζόντιο και κάθετο scroll κυλώντας τα 2 δάκτυλα πάνω στο touchpad, απευθείας εκκίνηση της αγαπημένης σας εφαρμογής χτυπώντας (tap) με  τα 3 δάχτυλα, εκκίνηση οποιουδήποτε προγράμματος ή ιστοσελίδας «ζωγραφίζοντας» gestures και διάφορα άλλα.

Εάν το laptop σας πληροί τις προδιαγραφές, αξίζει να του αφιερώσετε μια-δυο ώρες ώστε να το φέρετε στα μέτρα σας, αφού μπορεί να αυξήσει κατακόρυφα την αποδοτικότητά σας. Α, και μην ξεχάσετε να αποφύγετε την Yahoo Toolbar κατά την εγκατάσταση.

image

#7. CDBurnerXP (εγγραφή CD / DVD)

Δεν γράφω συχνά CD / DVD, αλλά όταν το κάνω, το CDBurnerXP έχει καταλήξει να είναι το πρόγραμμα στο οποίο θα καταφύγω. Πρόκειται για μία από τις πιο τίμιες και ολοκληρωμένες λύσεις στο συγκεκριμένο τομέα, αφού καλύπτει και με το παραπάνω όλες τις βασικές ανάγκες ενός μέσου χρήστη και το πιο σημαντικό, είναι δωρεάν ακόμη και για επαγγελματική χρήση.

Το CDBurnerXP τρέχει σε όλες τις εκδόσεις των Windows , είναι συμβατό με τις περισσότερες συσκευές εγγραφής και εκτός των άλλων, είναι και αρκετά όμορφο. Προσοχή μόνο να αποφύγετε την ASK toolbar κατά την εγκατάσταση.

#6. Aviary (online σχεδιαστική σουίτα)

Αν και γενικά προτιμώ τα «παραδοσιακά» προγράμματα για τις περισσότερες εργασίες, το Aviary είναι τόσο πλούσιο σε δυνατότητες που θα ήταν αδικία να μην μπει στη συγκεκριμένη λίστα. Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη και εντυπωσιακά πλήρη online σουίτα σχεδιασμού και επεξεργασίας γραφικών με …μπόνους την δυνατότητα επεξεργασίας ήχου!

Κι όταν λέμε σουίτα, το εννοούμε: η μετάβαση από τη μία εφαρμογή στην άλλη είναι απρόσκοπτη και μπορείτε να «περάσετε» την δημιουργία σας από τρεις και τέσσερις διαφορετικές εφαρμογές πριν καταλήξετε στο τελικό αρχείο. Όσοι έχουν υπόψη τους τον τρόπο που λειτουργεί η σουίτα της Adobe (Adobe CS) μπορούν να καταλάβουν καλύτερα τί εννοώ.

Επίσης, προσφέρει ενσωμάτωση και με το Google Apps, δίνοντας σας τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία της σουίτας για να δημιουργήσετε παρουσιάσεις, επαγγελματικές κάρτες, podcasts κλπ, ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε εφαρμογή επεξεργασίας εικόνας που ενσωματώνεται σε ιστοσελίδες.

#5. Q-Dir (file manager για Windows)

Αν και στην αρχή δεν μου γέμιζε το μάτι, το Q-Dir κατάφερε να εξελιχθεί σε ένα από τα προγράμματα που πλέον χρησιμοποιώ καθημερινά σε desktop και laptop. Πρόκειται για έναν από τους καλύτερους file managers για όσους θεωρούν τον Windows Explorer ανεπαρκή.

Tabs, συντομεύσεις, ταυτόχρονη προβολή πολλών διαφορετικών φακέλων, εμφάνιση του μεγέθους του κάθε φακέλου και δυνατότητα portable εγκατάστασης, είναι μερικά μόνο από τα πολλά αξιόλογα χαρακτηριστικά του.

#4. HippoRemote Lite (μετατρέπει το iPhone σε τηλεχειριστήριο)

Το HippoRemote Lite είναι μια εφαρμογή που σας επιτρέπει να μετατρέψετε το iPhone ή το iPod touch σας σε πλήρες τηλεχειριστήριο για τον υπολογιστή σας, λειτουργώντας όχι μόνο ως touchpad, αλλά και ως πληκτρολόγιο. Το HippoRemote διαθέτει και εμπορικές εκδόσεις με περισσότερες επιλογές, η δωρεάν έκδοσή του ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητική και από τότε που την ανακάλυψα μου έχει λύσει τα χέρια.

#3. System Explorer (ένας βελτιωμένος task manager για Windows)

Το System Explorer είναι ένα πρόγραμμα που αν το περιγράψεις ως μια βελτιωμένη έκδοση του Task Manager των Windows δεν θα πέσεις έξω, αλλά θα το αδικήσεις αρκετά… Με αυτό μπορείτε να εξετάσετε όλες τις διεργασίες που τρέχουν στον υπολογιστή σας, να δείτε ποια καταναλώνει περισσότερους πόρους και να τις διαχειριστείτε ανάλογα.

Το System Explorer δεν ήταν …έρωτας με την πρώτη ματιά, αλλά ένα πρόγραμμα που με κέρδισε σε βάθος χρόνου ώσπου έγινε αναντικατάστατο. Διαθέτει portable έκδοση, αναπτύσσεται συνεχώς, είναι σταθερότατο και γενικά εκπληρώνει όλα όσα υπόσχεται. Πώς να μην το συμπαθήσει κανείς;

image

#2. Find and Run Robot (FARR) (πρόγραμμα εκκίνησης εφαρμογών για Windows)

Το πρόγραμμα που κατάφερε να εκθρονίσει το αγαπημένο μου Launchy είναι ένα πολυεργαλείο που ο χαρακτηρισμός “launcher” το αδικεί. Το Find and Run Robot «κάθεται» αόρατο στο παρασκήνιο και εμφανίζεται μόνο όταν το καλέσετε μέσω του πλήκτρου Pause Break ή οποιασδήποτε άλλης συντόμευσης επιλέξετε. Όταν εμφανιστεί, σας παρουσιάζει ένα πεδίο όπου μπορείτε να γράψετε το όνομα του προγράμματος ή του αρχείου που θέλετε να ανοίξετε.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του FARR έναντι του ανταγωνισμού όμως είναι η ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα χρηστών που διαθέτει. Κι αυτό γιατί δημιουργεί συνεχώς open source πρόσθετα (plugins) που επεκτείνουν τη λειτουργικότητα του προγράμματος με πολλούς ενδιαφέροντες τρόπους.

#1. TeamViewer (απομακρυσμένη διαχείριση του υπολογιστή)

Δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις για την πιο γνωστή από όλες τις εφαρμογές αυτής εδώ της λίστας. Το TeamViewer είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα απομακρυσμένης διαχείρισης που σας επιτρέπει να συνδεθείτε και να ελέγξετε έναν υπολογιστή από οπουδήποτε κι αν βρίσκεστε, σαν να καθόσασταν μπροστά του.

Η εξαιρετική του ταχύτητα, η πανεύκολη εγκατάσταση και χρήση του, το γεγονός ότι τρέχει σχεδόν σε …οτιδήποτε έχει οθόνη (Windows, Mac, Linux, iPhone, iPad, Android) και, φυσικά, το ότι είναι δωρεάν, το καθιστούν ένα από τα πιο χρήσιμα εργαλεία που ακόμη και όσοι δεν το χρειάζονται, καλό είναι να γνωρίζουν την ύπαρξή του.

image

Διαβάστε επίσης: Τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα που παρουσιάστηκαν στο Freeweird το 2009

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “Τα 10 καλύτερα δωρεάν προγράμματα που παρουσιάστηκαν μέσα στο 2010 από το Freeweird

  1. Pingback: Οι 10 καλύτερες εφαρμογές του 2011 από το Freeweird

Comments are closed.