Υποστήριξη του H.264 video codec πρόσθεσε η Mozilla στον Firefox για Android, παρά την παλαιότερη άρνησή της να το πράξει, επικαλούμενη θέματα αδειοδότησης και πνευματικών δικαιωμάτων. Αντί γι’ αυτό πρότεινε, τότε, το αντίστοιχο WebM της Google, το οποίο όμως δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει έδαφος έναντι του H.264.

Αρχικά, η λύση της Mozilla για την αναπαραγωγή των βίντεο σε H.264 δεν ήταν άλλη από τον Flash Player, που μπορούσε να αναπαράγει τον συγκεκριμένο codec. Όταν όμως η Adobe αποφάσισε να σταματήσει την ανάπτυξη του Flash στο Android, αναγκαστικά έπρεπε να βρεθεί άλλη λύση, με δεδομένο μάλιστα ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις το 80% των βίντεο στον παγκόσμιο ιστό είναι κωδικοποιημένο σε H.264. Από το να πάψει, λοιπόν, να επιτρέπει στους χρήστες του Firefox να βλέπουν H.264 βίντεο στο κινητό τους, η Mozilla προτίμησε να υποχωρήσει και να υποστηρίξει το πρότυπο.

Από τεχνικής άποψης, η υποστήριξη δεν είναι μέρος του Firefox, αφού ο browser στηρίζεται για την αποκωδικοποίηση του βίντεο στην υποστήριξη του codec από το ίδιο το Android. Αυτό σημαίνει πως το κόστος των πνευματικών δικαιωμάτων καταβάλλεται από τους κατασκευαστές της εκάστοτε συσκευής και όχι από την ίδια τη Mozilla.

Προς το παρόν, βέβαια, η υποστήριξη του H.264 περιορίζεται μόνο στο Android 4.1 (Jelly Bean) και τα κινητά της Samsung που τρέχουν το Android 4.0 (Ice Cream Sandwitch). Η Mozilla ήδη ασχολείται με την αντιμετώπιση ορισμένων bug που αποτρέπουν την αναπαραγωγή του H.264 σε άλλες συσκευές, ενώ η υποστήριξη για τις παλιότερες εκδόσεις του Android Gingerbread και Honeycomb είναι επίσης στα σκαριά.

Προς το παρόν υπάρχουν ακόμη μερικές δημοφιλείς υπηρεσίες όπως το Vimeo που δεν «καταλαβαίνουν» ότι ο Firefox για Android υποστηρίζει το H.264. Το πρόβλημα αναμένεται όμως αργά ή γρήγορα να διορθωθεί, καθώς η Mozilla σχεδιάζει να φέρει την ίδια υποστήριξη του codec και στην desktop έκδοση του Firefox. Αυτό σημαίνει πως, όπως και στην έκδοση για Android έτσι και στον Firefox για desktop, η αποκωδικοποίηση του H.264 θα γίνεται σε επίπεδο λειτουργικού συστήματος και όχι browser. Για τον τελικό χρήστη, πάντως, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο: βίντεο που απλά θα δουλεύουν.

Πηγή: Webmonkey

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ