Ο Firefox 15 υπήρξε από πολλές απόψεις μια σημαντική αναβάθμιση, με αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Ένα από αυτά έχει και ελληνικό ενδιαφέρον, αφού τον καθιστά τον πρώτο browser που τηρεί τους κανόνες του ελληνικού τονισμού όταν εκτελεί τις εντολές text-transform:uppercase και font-variant:small-caps της γλώσσας CSS.

Όπως παρατηρεί το op111.net, ο browser της Mozilla μπορεί πλέον να μετασχηματίζει σωστά το ελληνικό κείμενο από πεζά ή μεικτά γράμματα σε μεγαλογράμματη γραφή, αφαιρώντας τους τόνους από τα κεφαλαία. Πιο συγκεκριμένα, η εντολή text-transform:uppercase: δίνει στον browser την εντολή να μεταμορφώσει το κείμενο μιας παραγράφου σε κεφαλαίο. Για παράδειγμα, το:

<blockquote>
<p style="text-transform: uppercase;">
Το καλό πράμα αργεί να γίνει.
</p>
</blockquote>

σε έναν browser πλην του Firefox 15 μας δίνει το παρακάτω αποτέλεσμα:

ενώ στον Firefox 15:

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μετατροπή ακολουθεί τους κανόνες της ελληνικής γραμματικής ακόμα και στις περιπτώσεις όπου τα σημεία στίξης θα πρέπει να εμφανίζονται ακόμη και στα κεφαλαία – όπως για παράδειγμα στην περίπτωση των διαλυτικών με τόνο (π.χ. στη λέξη «φαΐ», όπου διατηρεί τα διαλυτικά αλλά όχι τον τόνο (δηλ. «ΦΑΪ»).

Φυσικά, το γεγονός ότι τα παραπάνω υποστηρίζονται για την ώρα μόνο από τον Firefox 15 και από κανέναν άλλο browser καθιστούν μάλλον αποτρεπτική την χρήση των συγκεκριμένων εντολών για τη μετατροπή ελληνικών κειμένων.

Διαβάστε περισσότερα για την αλλαγή στο κατατοπιστικότατο άρθρο του op111.net και δείτε στο Bugzilla την αναφορά που την προκάλεσε.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 3 Σεπτεμβρίου 2012. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ