Σε μια εκδήλωση που είχε φροντίσει να διαφημίσει έξυπνα με μυστικοπάθεια που θύμισε Apple, το Facebook ανακοίνωσε την δημιουργία μιας νέας μηχανής αναζήτησης με το όνομα Graph Search. Το Graph Search δεν είναι μια γενική μηχανή αναζήτησης σε όλο το διαδίκτυο, ώστε να ανταγωνιστεί απευθείας την Google, αλλά αποτελεί έναν νέο τρόπο για να αναδείξει την πληροφορία που έχει συγκεντρώσει όλα αυτά τα χρόνια το Facebook από τις αλληλεπιδράσεις των χρηστών του.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, η νέα αυτή μηχανή αναζήτησης θα αξιοποιήσει το 1 δισεκατομμύριο των μελών του Facebook, τα 24 δισεκατομμύρια φωτογραφίες και το 1 τρισεκατομμύριο διαπροσωπικών σχέσεων. Από τους παραπάνω αριθμούς καταλαβαίνουμε ότι ο όγκος της πληροφορίας μόνο μικρός δεν είναι και, το πιο σπουδαίο, μπορεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις να φέρει πολύ πιο ποιοτικά αποτελέσματα στον χρήστη.

Πράγματι, ο CEO του Facebook εξηγεί πως το Graph Search έχει σχεδιαστεί ώστε να χειρίζεται πιο ακριβείς αναζητήσεις από ότι οι παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης, επιτρέποντας στον χρήστη να χρησιμοποιήσει φυσική γλώσσα. Για παράδειγμα, μπορεί κανείς να κάνει ερωτήσεις όπως «Ποιοί είναι οι φίλοι μου που ζουν στην Αθήνα και τους αρέσει το Game of Thrones» ή «ποιές φίλες των φίλων μου είναι μόνες και ζουν στην Αθήνα» (το πιάσατε το υπονοούμενο ε;). Οι χρήστες μπορούν στη συνέχεια να φιλτράρουν περαιτέρω τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας έναν πίνακα ελέγχου που εμφανίζεται στα δεξιά της οθόνης.

Facebook Graph Search

Για να βοηθήσει τους χρήστες να διαμορφώσουν τις αναζητήσεις τους σε γλώσσα που να καταλαβαίνει το σύστημα, το Graph Search προσφέρει λειτουργία αυτόματης συμπλήρωσης που θα τους βοηθήσει να συνηθίσουν τις όποιες ιδιαιτερότητες.

Αξίζει να σημειωθεί πως ένας εκ των επικεφαλής της ομάδας ανάπτυξης του Graph Search υπήρξε και ο Λαρς Ράσμουσεν, συνδημιουργός του Google Maps και του αδικοχαμένου Google Wave.

Η νέα μηχανή αναζήτησης του Facebook θα δοκιμαστεί αρχικά σε πολύ περιορισμένο αριθμό χρηστών και στη συνέχεια θα αρχίσει να διατίθεται σταδιακά με πολύ αργούς ρυθμούς και στους υπόλοιπους. Αν θέλετε να είσαστε από τους πρώτους που θα τη χρησιμοποιήσουν, μπορείτε να επισκεφθείτε την σχετική σελίδα παρουσίασης και να επιλέξτε το “Join Waiting List” ώστε να μπείτε σε λίστα αναμονής.

Ασφαλώς, σε αυτό το στάδιο το Graph Search δεν έχει νόημα να περιλαμβάνει διαφημίσεις. Παρόλα αυτά, κάτι τέτοιο βρίσκεται υπό εξέταση και είναι πολύ πιθανό στο μέλλον να δούμε να ενσωματώνονται με κάποιο τρόπο σε αυτό σχετικές καταχωρήσεις – πράγμα απολύτως λογικό αν σκεφτεί κανείς τον βαθμό της στόχευσης που μπορεί να πετύχει ο διαφημιζόμενος.

Ο Ζούκερμπεργκ πάντως δείχνει ιδιαίτερα ενθουσιώδης για την σημασία και το μέλλον της υπηρεσίας, εξηγώντας πάντως πως σκοπός του Graph Search δεν είναι να υποκαταστήσει τις παραδοσιακές μηχανές αναζήτησης αλλά να λειτουργήσει συμπληρωματικά όταν ο χρήστης δεν βρει εκεί αυτό που ψάχνει.

Όσο για το εύλογο ερώτημα του κατά πόσο η νέα μηχανή αναζήτησης θα παραβιάζει την ιδιωτικότητα των χρηστών, το Facebook ξεκαθάρισε ότι οι ρυθμίσεις του εκάστοτε μέλους λαμβάνονται υπόψη και τα μόνα αποτελέσματα που εμφανίζονται είναι αυτά που θα μπορούσε κανείς να δει έτσι κι αλλιώς αν πλοηγούταν απλά στο Facebook.

Με δεδομένους τους αργούς ρυθμούς της διάθεσής του, το Graph Search δεν είναι η λειτουργία που θα αλλάξει την ζωή σας ή τις online συνήθειές σας. Παρόλα αυτά, έχει την δυναμική ώστε να εξελιχθεί, με τον καιρό, σε ένα από τα πιο σημαντικά ατού του Facebook, που ενώ ενώ έχει στη διάθεσή του τεράστιους όγκους πληροφορίας, δεν έχει καταφέρει, μέχρι τώρα, να την αξιοποιήσει στο μέγιστο.

Πηγή: Wired

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 15 Ιανουαρίου 2013. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ