Μέσα σε ένα μόλις χρόνο το μέσο μέγεθος των ιστοσελίδων αυξήθηκε κατά 25%, πηγαίνοντας από τα 626ΚΒ στα 784ΚΒ. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από τα στοιχεία του Pingdom, που βασίζονται σε μελέτη των 1.000 δημοφιλέστερων ιστοχώρων του διαδικτύου. Εάν, μάλιστα, συνεχιστούν αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης, του χρόνου το μέσο μέγεθος μιας ιστοσελίδας θα πλησιάσει το 1ΜΒ. Πού οφείλεται, όμως, αυτή η αύξηση, σε μια εποχή που – και λόγω της αύξησης των smartphones που συχνά αναγκάζονται να βασιστούν στα αργά 3G δίκτυα – η ταχύτητα φόρτωσης των ιστοσελίδων έχει αρχίσει να απασχολεί ξανά τους webmasters;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αντλούνται από το HTTP Archive και επεξεργάστηκαν από την ομάδα του Pingdom, η απάντηση μπορεί εύκολα να εντοπιστεί στο παρακάτω διάγραμμα:

Το μέσο μέγεθος μιας ιστοσελίδας: Νοέμβριος 2010 vs Νοέμβριος 2011

Αυτό που ευθύνεται κυρίως για την αύξηση του όγκου των ιστοσελίδων, είναι οι εικόνες. Ίσως γιατί είναι περισσότερες, ίσως γιατί είναι μεγαλύτερες, οι εικόνες φαίνεται πως παίζουν σήμερα πιο κυρίαρχο ρόλο σε έναν ιστοχώρο σε σχέση με παλιότερα.

Κι αν αυτό ήταν αναμενόμενο, το πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα αφορά τον δεύτερο παράγοντα που σημειώνει αυξημένη χρήση και δεν είναι άλλος από την JavaScript, που αποτελεί τον τύπο περιεχομένου με την πιο μεγάλη ανάπτυξη τον τελευταίο χρόνο.

Το ποσοστό αύξησης των επιμέρους τύπων περιεχομένου

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως όλοι οι τύποι περιεχομένου, ακόμη και το Flash, παρουσιάζουν μια αυξητική τάση, κάτι που μαρτυρά ίσως μια γενικότερη ανάγκη για πιο πλούσιο και σύνθετο περιεχόμενο. Η αύξησή τους, ωστόσο, είναι μικρή και στην περίπτωση των CSS και της HTML εξακολουθούμε να μιλάμε για μικρά αρχεία σε απόλυτους αριθμούς.

Η σημαντική αύξηση της χρήσης της JavaScript, από την άλλη, φαίνεται πως συνδέεται με την άνοδο της HTML5 και την πρόθεση να δημιουργηθούν ιστοχώροι που να προσφέρουν δυναμική εμπειρία χρήσης στον επισκέπτη. Γι’ αυτό το λόγο, άλλωστε, τόσο η Google και η Mozilla όσο και η Microsoft με την Apple φροντίζουν να βελτιώσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις μηχανές JavaScript των browser τους.

Πηγή: Pingdom

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 22 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ