ΜΟΙΡΑΣΤΗΚΕ
ΦΟΡΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΟ:
0
0
33 ΣΧΟΛΙΑ

Η πλατφόρμα του Blogger (Blogspot) είναι χωρίς αμφιβολία αξιόλογη επιλογή και ενδείκνυται για χρήστες που θέλουν να δημιουργήσουν ένα άρτιο και πλήρες blog άμεσα και με τον ελάχιστο δυνατό κόπο. Για τους πιο απαιτητικούς όμως, που ζητούν αυτό το κάτι παραπάνω, το WordPress μάλλον αποτελεί μονόδρομο. Κι αυτό γιατί όσο κι αν έχουν βελτιωθεί μέσα στα χρόνια οι υπηρεσίες του Blogger, οι δυνατότητες ενός WordPress ιστολογίου που φιλοξενείται σε προσωπικό server πάντα θα αποτελούν το αμέσως επόμενο επίπεδο.

Τί συμβαίνει όμως εάν το Blogger ιστολόγιό σας μετρά ήδη μεγάλο όγκο καταχωρήσεων και έχει δημιουργήσει μια όχι ευκαταφρόνητη βάση χρηστών και μια θέση στα αποτελέσματα αναζήτησης του Google (και των άλλων μηχανών αναζήτησης) που δεν θα θέλατε με τίποτα να χάσετε; Η πρόσφατη μεταφορά του Freeweird από το Blogger.com όπου βρισκόταν τα δύο πρώτα χρόνια της ύπαρξής του στο WordPress είναι μια καλή ευκαιρία για να δούμε τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν ώστε να επιτύχουμε μια ομαλή, “SEO friendly” μετάβαση.

Τα δεδομένα

Ο παρακάτω οδηγός αφορά τη μεταφορά από το Blogger.com σε WordPress που φιλοξενείται σε δικό σας server. Άλλωστε, δεν ξέρω κατά πόσο θα άξιζε τον κόπο μια ενδεχόμενη μεταφορά από το blogger.com στο wordpress.com αφού και πάλι θα ήσασταν υποχρεωμένοι να ανεχτείτε αρκετούς περιορισμούς.

Θεωρούμε λοιπόν ως δεδομένο ότι έχετε κατοχυρώσει domain και έχετε αγοράσει ή σκοπεύετε να αγοράσετε χώρο για τη φιλοξενία του blog σας. Σε αυτό τον οδηγό δεν θα αναφερθούμε στο πώς μπορείτε να κάνετε την κατοχύρωση ή πού θα βρείτε χώρο. Εάν έχετε κάποια σχετική απορία, μπορούμε να τη συζητήσουμε στην περιοχή σχολιασμού του άρθρου.

Βήμα 0: συνδέστε το νέο σας domain στο Blogger

Εάν δεν το έχετε ήδη κάνει, αντικαταστήστε το προεπιλεγμένο domain του blog σας στο Blogger με αυτό που κατοχυρώσατε, ώστε να γίνει από “tositesas.blogspot.com” σε “tositesas.com” (ή .gr). Εάν δεν έχετε ήδη κατοχυρωμένο domain, το Blogger.com σας δίνει τη δυνατότητα απευθείας κατοχύρωσης. Και οι δύο επιλογές βρίσκονται στο Settings / Publishing.

blogger-custom-domain1 blogger-custom-domain2

Με αυτό τον τρόπο το Blogger θα αναλάβει να μεταφέρει αυτόματα όλα τα links των καταχωρήσεών σας (permalinks) στο νέο σας domain.

Προσοχή: Για να ενημερωθούν οι διευθύνσεις όλων των καταχωρήσεων σας στα αρχεία των βασικών μηχανών αναζήτησης θα χρειαστούν περίπου 2-3 μήνες. Αν βιάζεστε, καλό είναι να ξεκινήσετε σήμερα κιόλας.

Συμβουλή: Για να ελέγξετε εάν έχουν ενημερωθεί πλήρως οι μηχανές αναζήτησης με τη νέα διεύθυνση, πατήστε στο google “site:tositesas.blogspot.com” και “site:tositesas.com”. Η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί όταν η πρώτη αναζήτηση φέρει μηδενικά αποτελέσματα, ενώ η δεύτερη αρχίσει να εμφανίζει αρκετά (ίσως όχι όλα, αλλά δεν πειράζει).

Ξέρω ότι δεν είναι και τόσο ευχάριστη όλη αυτή η αναμονή, αλλά είναι απαραίτητο βήμα ώστε να διατηρήσετε τη θέση σας στα αποτελέσματα των μηχανών αναζήτησης (page rank) καθώς και το μεγαλύτερο μέρος της κίνησης που έχετε ήδη δημιουργήσει.

Εάν έχετε ήδη κάνει το συγκεκριμένο βήμα, μπορείτε να το παρακάμψετε και να πάτε κατευθείαν στο επόμενο.

Βήμα 1: προετοιμάστε το RSS feed σας για τη μεταφορά

Η μεταφορά του RSS feed μπορεί να γίνει πολύ απλή διαδικασία εάν χρησιμοποιήσετε το Feedburner. Εάν δεν το έχετε κάνει ήδη, ανοίξτε λογαριασμό (η υπηρεσία είναι δωρεάν) και συνδέστε το Feed σας στο Blogger από το Settings / Site Feed.

feedburner

Σε αντίθεση με το προηγούμενο βήμα, εδώ η μεταφορά γίνεται άμεσα και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και σε μεταγενέστερο στάδιο. Πάντως η χρήση του Feedburner μόνο πλεονεκτήματα έχει και σας προτείνω να το χρησιμοποιήσετε έτσι κι αλλιώς (διαβάστε την αναλυτική παρουσίαση του Feedburner).

Βήμα 2: εγκαταστήστε το WordPress στον server σας

Αυτό σημαίνει δύο πράγματα:

 • Αγοράστε τον χώρο στον οποίο θα φιλοξενηθεί το blog σας και
 • εγκαταστήστε το WordPress

Εναλλακτικά και ίσως και πιο σωστά, θα μπορούσατε να κατεβάσετε το WordPress και να το εγκαταστήστε τοπικά στον υπολογιστή σας και στη συνέχεια να αγοράσετε τον χώρο και να το ανεβάσετε online. Αυτό είναι κάτι που το αφήνω στην κρίση σας.

Προσωπική άποψη πάντως είναι πως εάν δεν έχετε χρησιμοποιήσει ποτέ ξανά τη συγκεκριμένη πλατφόρμα καλό θα ήταν να το κατεβάσετε και να παίξετε λίγο μαζί του τοπικά ώστε να εξοικειωθείτε με τη λογική του.

Βήμα 3: προετοιμάστε τη δομή των url

Στο WordPress πηγαίνετε Settings / Permalinks και στο πεδίο “Custom Structure” γράψτε τα εξής: /%year%/%monthnum%/%postname%.html.

permalinks

Με αυτό τον τρόπο η δομή της διεύθυνσης των καταχωρήσεων στο WordPress θα είναι ίδια με την αντίστοιχη δομή αυτών του Blogger, κάτι που θα ελαχιστοποιήσει τα «σπασμένα» links. Εάν θέλετε, μπορείτε στο μέλλον να αλλάξετε αυτή τη δομή αλλά προς το παρόν είναι πολύ σημαντικό να την αφήσετε όπως ακριβώς είπαμε.

Βήμα 4: μεταφέρετε τα μηνύματα και τα σχόλια από το παλιό σας blog

Σε αντίθεση με ό,τι ίσως πιστεύετε, αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το WordPress διαθέτει μια εξωφρενικά εύκολη διαδικασία εισαγωγής του περιεχομένου από το Blogger. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να πάτε στο Tools / Import και να επιλέξετε το Blogger. Εκεί θα χρειαστεί να δώσετε άδεια στο WordPress να αποκτήσει πρόσβαση στον Blogger λογαριασμό σας επιλέγοντας το “Grant access”. Στη συνέχεια θα σας εμφανιστεί μια οθόνη με όλα τα blogs που έχετε στο Blogger. Επιλέξτε το blog που θέλετε να εισάγετε και πατήστε το …μαγικό κουμπάκι “Import”.

import4-grant-access-blogger-google-account-1-600x322import2

Όταν η διαδικασία ολοκληρωθεί, όλες σας οι καταχωρήσεις θα έχουν περάσει στο WordPress μαζί με τα σχόλιά τους. Μάλιστα, σε περίπτωση που δεν είσαστε ο μοναδικός συντάκτης του blog, το εργαλείο σας δίνει τη δυνατότητα να εισάγετε με παρόμοιο τρόπο ακόμη και τους άλλους χρήστες.

Βήμα 5: διόρθωση των links

Παρά τη ρύθμιση που κάναμε στο βήμα 3 κάποια links δεν θα δουλεύουν κι αυτό γιατί το WordPress μετατρέπει τα urls με διαφορετικό τρόπο σε σχέση με το Blogger (π.χ. το Blogger εξαιρεί τις λέξεις “and” και “the” από τις διευθύνσεις του ενώ το WordPress όχι).

Ενώ, δηλαδή, το link του Blogger είναι κάτι σαν το παρακάτω:

http://blogspot.toblogsas.com/2010/08/amazing-post.html

το link του WordPress μπορεί να είναι (φανταστικό παράδειγμα):

http://to-wordpress-sas/2010/08/the-amazing-post-i-made.html

ενώ αυτό που θα θέλαμε θα ήταν να ταυτίζονται απόλυτα:

http://to-wordpress-sas/2010/08/amazing-post.html

Για να διορθώσετε αυτό το πρόβλημα μπορείτε να χρησιμοποιήστε ένα plugin που λέγεται Redirection. Εάν το περιεχόμενο του blog σας είναι αποκλειστικά στα αγγλικά, η χρήση του συγκεκριμένου plugin θα είναι, λογικά, αρκετή.

Εάν όμως οι τίτλοι των καταχωρήσεών σας είναι στα ελληνικά, θα χρειαστεί να ακολουθήστε την εξής διαδικασία:

 • Στον κεντρικό φάκελο όπου έχει εγκατασταθεί το WordPress δημιουργήστε ένα αρχείο με το όνομα fix.php.
 • Μέσα στο αρχείο επικολλήστε τον εξής κώδικα:

 • Ανοίξτε το αρχείο. Αυτό το κάνετε πηγαίνοντας απλώς στη διεύθυνση http://localhost/wordpress/fix.php (όπου “localhost” η διεύθυνση όπου έχετε εγκαταστήσει το wordpress και όπου “wordpress” το όνομα που δώσατε στην εγκατάσταση του blog σας.

Σημείωση: Για να είμαι ειλικρινής, δεν ξέρω αν η χρήση του Redirection plugin είναι απαραίτητη εάν χρησιμοποιήσετε τη δεύτερη μέθοδο. Στη δική μου περίπτωση χρησιμοποίησα και τους δύο τρόπους, μιας και δεν γνώριζα από πριν για το πρόβλημα με τους ελληνικούς χαρακτήρες. Όπως και να έχει, αφού διορθώσετε τα urls, κάντε οπωσδήποτε έναν έλεγχο σε μερικά από αυτά (τουλάχιστον 10-15 θα πρότεινα) ώστε να επιβεβαιώσετε ότι οι αλλαγές έχουν περαστεί σωστά.

Σημείωση 2: Μετά το σχόλιο της popelix (βλ. τα σχόλια που έχουν γίνει στο άρθρο), ας συμπληρωθεί πως σε περίπτωση που η δομή των URL σας είναι πιο πολύπλοκη ή δείτε ότι τα παραπάνω δεν αρκούν για να έχετε το αποτέλεσμα που θέλετε, δείτε και τις οδηγίες που περίγράφονται σε αυτό το άρθρο.

Βήμα 6: μεταφέρετε το RSS feed σας

Αφού έχετε πραγματοποιήσει την μεταφορά του feed σας όπως την περιγράψαμε στο Βήμα 1, συνδεθείτε στο λογαριασμό σας στο Feedburner και στο “Edit Feed Details” αλλάξτε την αρχική διεύθυνση του feed σας με την καινούρια.

feedburner2

Η διεύθυνση του feed στο wordpress είναι του τύπου http://www.tositesas.com/feed. Η ενημέρωση γίνεται σχεδόν άμεσα και δεν χρειάζεται να περιμένετε καθόλου για το επόμενο βήμα.

Βήμα 7: Συνδέστε το domain σας με το WordPress

Η μεταφορά του domain ώστε να δείχνει το νέο σας blog στο WordPress αντί για αυτό στο Blogger προϋποθέτει τα εξής βήματα:

 • Αλλαγή των ρυθμίσεων DNS του domain σας. Είναι ένα βήμα που δεν θα εξηγηθεί αναλυτικά εδώ, καθώς οι ακριβείς ρυθμίσεις από πάροχο σε πάροχο διαφέρουν. Σε γενικές γραμμές, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να μπείτε στην υπηρεσία μέσω της οποίας κατοχυρώσατε το domain και να βρείτε την περιοχή όπου εισάγετε τους namesevers. Εκεί θα βάλετε τις τιμές που αντιστοιχούν στην υπηρεσία η οποία φιλοξενεί το blog σας. Για παράδειγμα, στη δική μου περίπτωση η υπηρεσία που φιλοξενεί το Freeweird είναι η Webfaction και οι nameservers της είναι οι ns1.webfaction.com, ns2.webfaction.com, ns3.webfaction.com και ns4.webfaction.com. Αυτές τις τιμές τις έβαλα στο πεδίο αλλαγής των nameservers της GoDaddy, που είναι η υπηρεσία στην οποία κατοχύρωσα το domain. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύει και στη δική σας περίπτωση.
 • Προσθήκη του domain στην υπηρεσία που φιλοξενεί το blog σας και σύνδεση με αυτό (στη Webfaction είναι αρκετά απλή διαδικασία – υποθέτω το ίδιο θα ισχύει και για άλλους παρόχους).
 • Αλλαγή του domain στο Blogger. Επαναλαμβάνοντας το Βήμα 0 από την ανάποδη αυτή τη φορά, πηγαίνετε στο Settings / Publishing του Blogger και επαναφέρετε το domain στο blogspot.com.

restore-domain

 • Τέλος, ενώ βρισκόσαστε ακόμη στο Blogger πηγαίνετε στο Design /  Edit HTML και προσθέστε ακριβώς μετά το <head> τον εξής κώδικα:

<meta content=’0; url=http://YOURNEWURL.com/” http-equiv=’refresh’/>

Όπου αντικαθιστάτε το YOURNEWURL.com με το domain σας. Αυτό γίνεται ώστε εάν κάποιος βρεθεί κατά τύχη στο παλιό σας blog, να μεταφερθεί αυτόματα στο νέο.

edit-html

Σημείωση: η ενημέρωση των nameservers στις ρυθμίσεις DNS χρειάζονται έως και 48 ώρες έως ότου περάσουν σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Μέσα σε αυτό το διάστημα δηλαδή, ενδέχεται κάποιοι χρήστες σε κάποια μέρη του κόσμου να βλέπουν το νέο σας blog και κάποιοι άλλοι όχι. Μην πανικοβληθείτε λοιπόν επειδή δεν θα το δείτε αμέσως online (το λέω γιατί εγώ μια μικρή ανησυχία την είχα :P)

Αυτό ήταν! Το νέο σας blog είναι στον αέρα και είσαστε πλέον έτοιμοι να αξιοποιήσετε όλες τις δυνατότητες του WordPress.

Άλλα θέματα

Τα παρακάτω είναι πράγματα που κάποια στιγμή ενδέχεται να σας απασχολήσουν και που καλό είναι να τα ξέρετε από πριν:

 • Πρώτο και σημαντικότερο: Αφού δημοσιευθεί το blog σας, ελέγξτε τα url και βεβαιωθείτε πως δεν υπάρχουν «σπασμένα» links.
 • Αμέσως πριν δημοσιεύσετε το blog, μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε την επιλογή που επιτρέπει στις μηχανές αναζήτησης και τις λοιπές υπηρεσίες να το βλέπουν (επιλογή: Settings / Privacy).

privacy

 • ΜΗΝ διαγράψετε το παλιό σας blog στο Blogger.
 • Μεταφέρετε τα διάφορα plugins και τους κώδικες που ενδεχομένως χρησιμοποιούσατε στο Blogger. Για την ακρίβεια, αυτό είναι κάτι που θα πρέπει ίσως να το κάνετε πριν δημοσιεύσετε και επίσημα το νέο blog. Έχετε υπόψη πως κάποια πράγματα ίσως να μην μπορούν να εφαρμοστούν πια με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Π.χ. στην περίπτωσή μου έχασα αναγκαστικά όλα τα σχόλια που είχαν γίνει στο παλιό blog μέσω του disqus, καθώς η υπηρεσία δεν υποστηρίζει την μεταφορά των σχολίων της στο σύστημα σχολιασμού του wordpress κι εγώ δεν ήθελα να το χρησιμοποιήσω στο νέο blog, γιατί καθυστερούσε κάπως το φόρτωμα των σελίδων.
 • Πριν κάνετε την τελική μεταφορά του domain βεβαιωθείτε πως όλα έχουν πάει καλά με το WordPress. Μη βιαστείτε να το βγάλετε και επίσημα στον αέρα πάνω στον ενθουσιασμό σας, αφήνοντας σφάλματα τα οποία μετά μπορεί να σας κοστίσουν.

Τέλος, πριν ξεκινήσετε την όλη διαδικασία καλό είναι να διαβάσετε τα παρακάτω άρθρα:

Πάνω σε αυτά βασίστηκα και εγώ ώστε να πραγματοποιήσω τη μεταφορά του Freeweird και αποτελούν τις πηγές βάσει των οποίων γράφτηκε το συγκεκριμένο άρθρο. Καλό είναι να τους ρίξετε μια ματιά, ώστε να έχετε ακόμη σφαιρικότερη εικόνα.

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 10 Αυγούστου 2010. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ
29 comments
mikrofwnoadm
mikrofwnoadm

Καλησπέρα,

Διάβασα ένα παλιότερο άρθρο σας σχετικά με τη μεταφορά του περιεχομένου από blog σε wordpress, αλλά ο οδηγός είναι με τη παλιά μορφή του blog. Επειδή έχω ένα μουσικό blog και θέλω να μεταφέρω το περιεχόμενο του ως έχει στη νέα σελίδα στο wordpress, δεν μπορώ να καταλάβω τις ρυθμίσεις του οδηγού μιας και όπως έγραψα είναι με τη παλιότερη μορφή του.

Ήθελα να ρωτήσω επίσης, η όλη διαδικασία μεταφέρει τα πάντα ως προς το περιεχόμενο; δλδ και τα embed videos; Και οι φωτογραφίες πως μπαίνουν στη "βιβλιοθήκη" του wordpress όταν κάνουμε μια ανάρτηση.

Αν μπορείτε απαντήστε μου, γιατί το blog μου έχει 4000 αναρτήσεις και δεν θέλω να τις χάσω. Γιατί μου έχει περάσει από το μυαλό να τις περάσω πάλι μια μια ...αλλά είναι κάτι πολύ επώδυνο και κουραστικό.

Αν υπάρχει κάποιο ευκολονόητο tutorial, μιας και δεν είμαι και expert σε αυτά. Νομίζω μόνο στα πρώτο βήμα κολλάω.

Trackbacks

 1. [...] αναγκαστεί να «θυσιάσω» κάποια σχόλια όταν θέλησα να μεταφέρω την πλατφόρμα του blog από το (πολύ καλό κατά τα άλλα) Disqus στο WordPress, είμαι της [...]

 2. [...] πέρασαν, το Freeweird μεταφέρθηκε από το Blogger στο WordPress, (δείτε πώς), ωστόσο το Windows Live Writer εξακολουθεί να παραμένει το [...]

 3. [...] Αν, από την άλλη, αντί για Tumblr διαθέτετε blog στο Blogger και θα θέλατε να το μεταφέρετε, σίγουρα θα σας ενδιαφέρει ο οδηγός για την seoΤο SEO (Search Engine Optimization) σημαίνει «Βελτιστοποίηση για τις Μηχανές Αναζήτησης». Αναφέρεται στις ενέργειες που πρέπει να γίνουν σε μια ιστοσελίδα ώστε να γίνει το περιεχόμενό της όσο το δυνατό πιο φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης. Οι ενέργειες αυτές συνήθως περιλαμβάνουν αλλαγές στην οργάνωση της πληροφορίας της σελίδας, στον τρόπο γραφής του περιεχομένου αλλά και βελτιώσεις στον ίδιο τον κώδικα. friendly μεταφορά από Blogger σε WordPress. [...]