Το Digital Archaeology είναι μια έκθεση που αναλαμβάνει να διασώσει και να επιδείξει σημαντικά ευρήματα από το παρελθόν του παγκοσμίου ιστού, που μπορεί να είναι μόλις 20 ετών, οι ρυθμοί, ωστόσο, με τους οποίους εξελίσσεται είναι τέτοιοι που ήδη έχει αλλάξει τις ζωές μας πολλές φορές και με διάφορους τρόπους. Στα πλαίσια της έκθεσης, το Story Worldwide παρουσίασε τους «10 ιστοχώρους που άλλαξαν τον κόσμο», στα αυθεντικά, μάλιστα, μηχανήματα, στα οποία χρησιμοποιούνταν στον καιρό τους. Κι αν πιστεύετε πως μπορείτε να μαντέψετε έστω και ένα από αυτούς, το πιθανότερο είναι πως κάνετε λάθος…

#1. Τhe Project (1991)

Τhe Project (1991)

Σε μια λίστα με τα websites που άλλαξαν τον κόσμο, στην πρώτη θέση δεν θα μπορούσε παρά να βρίσκεται το …πρώτο website. Πρόκειται για το The Project, που δημοσιεύτηκε από τον ίδιο τον Tim Berners-Lee, δημιουργό του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web), στο CERN το 1991. Σκοπός του ήταν να μοιράζεται έγγραφα με άλλους προσωπικούς υπολογιστές μέσω του διαδικτύου που, για όσους τα μπερδεύουν, προϋπήρχε εδώ και δεκαετίες του Παγκόσμιου Ιστού.

Το The Project χτίστηκε σε – τί άλλο – HTML 1.0 και για την δημοσίευσή του χρειάστηκε να δημιουργηθεί από τον Berners-Lee και ένας browser που ονομάστηκε “World Wide Web”. Το όνομα αυτό αργότερα άλλαξε σε “Nexus” όταν ο δημιουργός του συνειδητοποίησε πως το “Wolrd Wide Web” ήταν πολύ περισσότερα πράγματα από ένας απλός browser.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα πλαίσια της έκθεσης το The Project παρουσιάστηκε στην παλαιότερη σωζόμενη έκδοσή του και σε ένα Next Cube, το μηχάνημα που χρησιμοποίησε ο Berners-Lee για την ανάπτυξη της εφαρμογής.

#2. Antirom (1994)

Antirom (1994)

Το Antirom ήταν μια πρωτοβουλία που σχηματίστηκε στο Λονδίνο το 1994 σε ένδειξη διαμαρτυρίας απέναντι στα πεζά και ανέμπνευστα μέχρι τότε περιβάλλοντα χρήσης. Έχοντας ως όραμα να εξερευνήσουν την διαδραστικότητα του διαδικτύου ως ένα ξεχωριστό μέσο από μόνο του και όχι ως έναν απλό διαμεσολαβητή ανάμεσα στον χρήστη και το περιεχόμενο, το Antirom άλλαξε τα δεδομένα στον χώρο του διαδραστικού design και συνέβαλε στο να αναδυθεί αργότερα το φαινόμενο του meme. Ο ιστοχώρος δημιουργήθηκε σε Director 5.

#3. The Blue Dot (1995)

The Blue Dot (1995)

Ο λόγος για τον οποίο το Blue Dot βρίσκεται στην σχετική λίστα είναι μια …κινούμενη μπλε τελεία. Κι αν αναρωτιέστε γιατί, η απάντηση είναι ότι αποτέλεσε την πρώτη ιστοσελίδα που εμφάνισε κάποιου είδους κινούμενα γραφικά, αξιοποιώντας την σχετική δυνατότητα του αείμνηστου Netscape Navigator 1.1. Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν HTML 2.0, Director 5 (Shockwave) και Real Audio.

#4. Word.com (1995)

Word.com (1995)

Ένα από τα πρώτα ηλεκτρονικά περιοδικά, το Word.com άσκησε μεγάλη επιρροή στην εποχή του, αποτελώντας μια πλήρη πολυμεσική εμπειρία που ενσωμάτωνε παιχνίδια, ήχο και chat. Η σημασία του Word.com έγκειται στο ότι όχι μόνο επαναπροσδιόρισε τα εκδοτικά μοντέλα, αλλά και έδωσε μεγάλη ώθηση στην βιομηχανία των παιχνιδιών.

Όπως και στο Βlue Dot έτσι κι εδώ, για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν HTML 2.0, Director 5 (Shockwave) και Real Audio.

#5. Noodle Box (1997)

Noodle Box (1997)

Το Noodle Box ήταν μια σειρά από διαδραστικά πειράματα που είχαν τον χαρακτήρα παιχνιδιού. Η πρωτοτυπία του βρισκόταν στο ότι αντί να χρησιμοποιήσει το Shockwave για να δημιουργήσει μεμονωμένα διαδραστικά σημεία μέσα στην ιστοσελίδα, έστησε έναν ολόκληρο ιστοχώρο με την αποκλειστική χρήση του Director, προσφέροντας μια πλήρως διαδραστική εμπειρία σε μια εποχή που οι ιστοσελίδες θύμιζαν περισσότερο στατικά έντυπα παρά οντότητες με τις οποίες μπορούσες να αλληλεπιδράσεις.

#6. Head-Space (1997)

Head-Space (1997)

Το Head-Space υπήρξε ένας δωρεάν χώρος συλλογικής δημιουργίας για πολλά διαφορετικά διαδραστικά έργα και από κάποιες απόψεις έχει θεωρηθεί ως ένας πρόγονος του YouTube. Για την δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν Director και ΗTML3.

#7. Modern Living (1998)

Modern Living (1998)

Το Modern Living ήταν ο ιστοχώρος στον οποίο ο Ολλανδός Han Hoogerbrugge ξεκίνησε ήδη από το 1996 να δημοσιεύει τα comics του. Το 1998 οι δημιουργίες του πήραν τη μορφή κινούμενων GIF που παίζουν σε λούπα (σκεφτείτε κάτι αντίστοιχο με τα cinemagraphs, αλλά στο πιο πρωτόγονο) και αργότερα μεταφέρθηκαν σε Flash, γεγονός που έδωσε στην τέχνη του ένα διαδραστικό στοιχείο.

#8. PS2 Pray Station 2 (2000)

PS2 Pray Station 2 (2000)

Το Pray Station ήταν ένας χώρος όπου ο designer Joshua Davis επεδείκνυε τις δημιουργίες του, χρησιμοποιώντας το Macromedia Flash με τρόπο πρωτοποριακό για την εποχή του. Επίσης, ήταν ένας από τους πρώτους ιστοχώρους που προσέφερε δωρεάν τα αρχεία του και γνώρισε γρήγορα τεράστια επιτυχία.

Ο ιστοχώρος δημιουργήθηκε σε Flash 4.

#9. Requiem for a Dream (2000)

Requiem for a Dream (2000)

Ναι, σωστά υποθέσατε – είναι ο ιστοχώρος της πασίγνωστης ταινίας του Αρνόφσκι «Ρέκβιεμ για ένα Όνειρο». Τί έκανε ώστε να αξίζει θέση στη λίστα; Ήταν η πρώτη φορά που ο ιστοχώρος μιας ταινίας ήταν κάτι παραπάνω από ένα απλό τρέιλερ. Για την ακρίβεια, ήταν από μόνος του μια μικρή, ξεχωριστή καλλιτεχνική δημιουργία που εξερευνούσε θέματα παρόμοια με αυτά της ταινίας, αυτή τη φορά όμως ιδωμένα από την σκοπιά του διαδικτυακού χρήστη. Και καθώς ο επισκέπτης πλοηγείται όλο και περισσότερο σε ένα δυσλειτουργικό website, αυτό σταδιακά χειροτερεύει, ώσπου στο τέλος καταρρέει.

Δεν υπάρχει λόγος να προσπαθώ να σας το περιγράψω παραπάνω, όμως. Το website, που δημιουργήθηκε εξ’ ολοκλήρου σε Flash 4.0, είναι ακόμη online και μπορείτε να το επισκεφθείτε στη διεύθυνση requiemforadream.com.

#10. Subservient Chicken (2004)

Subservient Chicken (2004)

Το Subservient Chicken ήταν ένα διαδραστικό βίντεο που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της γνωστής εταιρείας Burger King και επέτρεπε στον χρήστη να ελέγξει τις κινήσεις ενός κοτόπουλου. Για παράδειγμα, εάν του γράφατε “jump”, το κοτόπουλο θα άρχιζε να πηδάει, στο “run” να τρέχει κ.ο.κ. Κι επειδή μια έκδοσή του έχει διατηρηθεί online, μπορείτε να το δοκιμάσετε ακόμα και τώρα.

Κι αν σήμερα σας φαίνεται μάλλον αφελές, σκεφτείτε πως μέσα στις πρώτες 48 ώρες λειτουργίας του το Subservient Chicken σημείωσε 25 εκατομμύρια επισκέψεις, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας νέας εποχής για το μάρκετινγκ, που πλέον στρεφόταν για τα καλά στο διαδίκτυο, ένα χρόνο μάλιστα πριν να εμφανιστεί το YouTube και 6 ολόκληρα χρόνια πριν ξαναδούμε κάτι παρόμοιο με την αρκούδα της Tipp-Ex.

 

Αυτοί ήταν οι 10 ιστοχώροι που άλλαξαν τον κόσμο σύμφωνα με το Digital Archaeology. Αν το θέμα σας άρεσε, μπορείτε να μείνετε λίγο παραπάνω για να δείτε το βίντεο από το ΤheNextWeb, όπου ένας από τους υπαλλήλους του Digital Archaeology παρουσιάζει πιο αναλυτικά τα ψηφιακά εκθέματα, στο φυσικό τους περιβάλλον.

Πηγές: ΤheNextWeb, Management Today

Παλιό άρθρο Το παραπάνω άρθρο είναι αρκετά παλιό, αφού δημοσιεύτηκε στις 13 Νοεμβρίου 2011. Εάν κάποια από τις πληροφορίες που αναφέρονται σε αυτό δεν ισχύει πια, ενημερώστε με μέσω της φόρμας επικοινωνίας για να το τροποποιήσω.
Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Συντάκτης άρθρου: Γιώργος Σαρηγιαννίδης

Ο Γιώργος Σαρηγιαννίδης είναι απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από το ίδιο τμήμα. Αυτή τη στιγμή εργάζεται ως freelancer σύμβουλος σε έργα διαδικτύου και intranets, με κύρια αντικείμενα την Αρχιτεκτονική της Πληροφορίας, την κατασκευή ιστοσελίδων και την διαχείριση περιεχομένου. Έχει ειδικευτεί στη μελέτη και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό portals, intranets και δικτυακών εφαρμογών, ενώ στο παρελθόν έχει ασχοληθεί και με τη δημοσιογραφία.
Website: http://www.gsarigiannidis.gr Twitter Facebook LinkedIn Google Plus Klout
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ ΤΟ

One thought on “10 websites που άλλαξαν τον κόσμο (και δεν είναι αυτά που νομίζετε)

  1. Pingback: Naxos-report | >10 websites που άλλαξαν τον κόσμο (και δεν είναι αυτά που νομίζετε)

Comments are closed.